Május van és én epres-rebarabarás pitét sütök. Hétvégi délután. Mindenki elvonult, zavartalan vagyok. Élvezem. Instagram idill ez!

Szeretném megörökíteni, és később megosztani a pillanatot. Nyúlok a telefonért, fotózom a sütit:

rebarbarás epres pite - Instagram idill - és ami mögötte van
Eszembe jut egy régebbi Instagram posztom fotósorozata.

A fények a konyhában és az eper illata felidézik azt is, mit írtam akkor.

Az a poszt is egy hétvégi délutánról és az Instagram idill hátteréről szól…

“Kurzust tervezek, tematikát készítek, irodalmat gyűjtök, olvasok. Vasárnap délután van, már fél órája nyugalom, a nap a kedvenc új kanapémra süt. Ez is meg az alkotói láz is melenget.

Motivált vagyok és jókedvű. Kezd összeállni a kép. A lányokat kérdeztem, mit szólnak a témához, szerintük jó nekem, ehhez tényleg értek és  jól csinálom. Lelkes vagyok és magabiztos. Ma minden klappolt, együtt főztünk, rendet raktunk, béke van. 

L. kijön, éhes. (Mindig az.) Epret mos-oszt-szép poharakba rendez.

Közben kéri a telefonját, nem adom, “egyszerre egy dolgot csinálj!” Elfogadja. Szép uzsonnát készít, mindenkinek. Kérdez, elvágja-e kisebb darabokra az epret, megfogadja a tanácsot megint. Hívja a testvéreit enni. 

Még mindig nem vagyok velük.

El akarom végig olvasni azt a cikket, szeretném befejezni a gondolatmenetemet. Bosszús vagyok. L. fotózza az epret. Eszembe jut, hogy ezt én is akarom, végre felállok a kanapéról. Kérem a Kicsit, várjon, még ne egye, hadd fényképezzek én is, “olyan szép az 5 pohár eper együtt.” A Kicsi nem tud várni, L. segíteni akar, “kérsz tejszínhabot?“ – tereli el a Kicsit – naná hogy kér.

Ragaszkodom az Instagram idillhez.

Instagram idill - és ami mögötte van

Próbálok fotót beállítani, a Kicsit is belekomponálni, nem megy, majomkodik, L. is dirigálja, egyre ingerültebbek vagyunk. Most L-t próbálom belekomponálni: cukin beáll, “baseball-sapiban nem jó, vedd le” – csinálja, amit kérek. A Kicsi váratlanul fejbecsapja a sapka kemény sildjével! Ordítás, düh, “ilyet nem lehet csinálni, hogy képzeled, nagyon csúnya dolog volt!” Megfogom, berakom a szobájába. 

”Leülve egyetek!”

Szót fogadnak az addig eprespoharakkal a kezükben téblábolók, behúzzák a nyakukat.

Instagram idill - eper a fényben

Csend. Melléjük ülök. Szétvet az ideg. Nekilátok az adagomnak, nem ízlik. Magamban szidom, aki megvette.

hogy lehet márciusban epret venni, ez is mind emiatt alakult így. Nem is kell. Szar eper.

A Kicsi után megyek a szobájába. Békésen kirakózik. Meglát és elbújik, hátat fordít. “Beszélünk?” Morcog, elfordul. “Oké, majd, ha akarsz, gyere ki!” Ott hagyom. 

L-vel beszélgetünk: mit csináljon délután? Előbb hajmosás, aztán  éves munka-írás, telózás…

Pár perc múlva a Kicsi kijön, belerúg a nővérébe.

Leállítom, fogom erősen. “Nem L-re vagy mérges, hanem rám”. Tovább támadja a nővérét. Bár menne már L.,…de ő marad, most szeret velem lenni, vagy akar még vmit… Birkózom a kicsivel. Próbálom elviccelni, a szőnyegre fektetem, ráfekszem “agyonnyomlak”, “összepuszillak”. Arra gondolok, ez is erőszak…

Fáj, hogy így elszúrtam.

De már nevet, én is: “leharapom az orrodat”. 

Megjött Apa, kizökkenünk végre. Címszavakban felvázolom, miért fekszünk egymáson a földön, amiből annyit vesz le, hogy nem jött ki a tejszínhab a flakonból. 

Megoldja, valamennyit sikerül kisajtolnia, a kicsi elégedetten majszol. 

L. már a fürdőben.

A nagy eltűnt a szobájában.

“Nemérdekelnek, ezt most leírom!”

Na, itt van.”

Instagram idill - és ami mögötte van

És itt van azóta 280 poszt, van közte Instagram idill és van sok őszinte életpillanat. Jónéhány szól a #miértnemhagynakbékén frusztrációról.

Úgy látszik, dolgom van ezzel.